Recept van de maand


Recept voor 5 personen

Ingrediënten:
Verse zalm met vel:
– 1/4 kg, in 2 stukken
– 1 grote bos dille
– 1-2 el fijne tafelsuiker
– 2 el witte peperkorrels, gekneusd
– Grote glazen of geëmailleerde schaal
– Zeezout

Mosterdsaus:
– 1 tl mosterdpoeder
– 4 el Wijndragers Zwolsemosterd
– 1 el fijne suiker
– 12 el witte wijnazijn
– 6 el plantaardige olie (beetje bij beetje erdoor heen kloppen tot mayonaise-achtige saus)
– 3-4 el gehakte dille

Voor het serveren:
– Grote glazen of een geëmailleerde schaal
– Mosterdsaus
– Dille
– Zout en peper

Gravad Lax met Zwolsemosterd

 

Bereiding
Leg 1 zalmstuk met het vel naar beneden in de schaal. Leg de dille erop. Meng suiker, peperkorrels en 4 el zeezout en strooi het over de dille. Dek af met het andere zalmstuk, met het vel naar boven en leg daarop een bord of plank welke groter is dan de vis.

Zet op de plank een gewicht en plaats de schaal 36 tot 72 uur in de koelkast. Draai het vispakket om de 12 uur om en bedruip het met het uitgelopen vocht. Schraap voor het serveren de dille en het zoutmengsel van de vis, dep de vis droog en snijd het schuin in dunne plakken.